RETRO: Chaczapuri po Adżarsku i po Megerelsku czyli uroczyste zakończenie Lubuskiego Tygodnia Seniora

W środę było pysznie! Chaczapuri po Adżarsku, czy po Megerelsku? Niezorientowanym podpowiadamy, że chodzi o placki drożdżowe zapiekane z mięsem lub specjalną mieszanką serową. Zostaliśmy zaproszeni przez Panią Dyrektor do Gruzińskiej Restauracji Chinkalnia w ramach uwieńczenia i zakończenia Lubuskiego Tygodnia Seniora. Na stołach nie zabrakło również Odżachuri czyli smażonego mięsa wieprzowego z papryką cebulą oraz gruzińskimi przyprawami podawanego w glinianym naczyniu. Wszyscy czekaliśmy również Chinkali - tradycyjne gruzińskie pierożki, które podano nam w dwóch odsłonach: z mięsem oraz z serem. Odświętnie ubrani Seniorzy (oczywiście przy zachowaniu odpowiednich odległości i zachowaniu wszelkich procedur związanych pandemią) odkrywali smaki Gruzji rozkoszując się co róż to innym daniem. Było pysznie, zdrowo i kolorowo. Dziękujemy za zaproszenie i tu mała podpowiedź dla tych co chcą spróbować tradycyjnych pierożków - chinkali je się rękoma, łapie się za ogonek, gryzie ciasto i... zostawia ogonek. Są tacy co zjedli jednak wszystko .;-)